vrijdag 21 december 2012

5. Vang Vieng: balen =)

Hoipieplahoi!

Hier zijn we dan weer, toch nog vanuit Vang Vieng, wie had dat gedacht... Hehe  (wij alleszins niet =) )
Lang verhaal...  Maar nu we hier toch zijn...

De ochtend na het tuben waren we fris en vroeg wakker voor een intensieve dag.  Eigenlijk waren we van plan om met de mountainbike een hele tocht te doen, maar na overleg hebben we toch geopteerd voor een rustige trektocht lvl 1 ( te voet dus ).
Al snel vonden we een gids die bereid was om ons de jungle in te begeleiden (en uit ook hoor) op een trekking/avonturentocht.  En dat was niet gelogen, hah.  We waren nog maar net de TukTuk op en voor de eerste keer van ongeveer 20 die dag, trokken we het water over in wat de lokale bevolking als een "brug" zou omschrijven.  Je kon de bamboe onder je tenen horen kraken, maar met volle moed en bibberende knietjes bereikten we de overkant, de rand van de jungle.



Wat voor ons een heftig karwei was, leek voor de gidsen peanuts (we kwamen op de TukTuk een pasgetrouwd koppel uit ZuidAfrika tegen met hetzelfde dagplan en deelden dan met plezier de hele ervaring, zo hadden we dus twee gidsen). De hele dag lang zat echter vol intensieve maar aangename verrassingen, soms ploeterden we door de (aangenaam frisse) jungle, soms zweetten we ons een weg door de rijstvelden, soms met de rugzak boven ons hoofd tot ons middel door het water, soms gingen we klimmen over de berg en soms via een rots eronderdoor.









In  die grot is Piep trouwens heel even uitgegleden, gelukkig geen fysieke schade want het fototoestel heeft de val wat gebroken... D'oh! =/  Recht in een klei-poel, dus leek het ons op dat moment een goed idee om de camera net na de grot zo snel mogelijk in een riviertje uit te wassen.
Niet dus, who knew?



Nog een half uurtje later een droom van een boerderijtje tegengekomen, mijlenver van elke andere vorm van beschaving, super rustig, maar zonder schaapjes.  Door het camera incident iets eerder lijken de fotos hiervan (en vele anderen) een beetje alsof je magic paddestoelen gegeten hebt.  Die je daar trouwens gewoon in het veld kon plukken, wat onze gids met plezier deed om dan in het dorp aan de toeristen te verkopen, haha.



 
Absoluut hoogtepunt van de trip (figuurlijk en letterlijk) was toen we 's middags even uitrustten aan een kleine waterval in het midden van de jungle.  Terwijl wij even een plonsje deden in het ijskoude bergwater, hebben onze gidsen een kleine barbeque in gang gestoken.
Borden en bestek groeide daar trouwens gewoon aan de bomen, handig zeg!!
Ook daar trouwens weer omringt door vlinders, deze keer, voor de tweede keer al, vond er eentje het leuk om even uit te rusten op mijn gigantisch eierkopje...
He is the butterflyman, really!

Na een goeie pauze klauterden we weer over de rotsen tot de jungle, de jungle tot de rijstvelden, de rijstvelden tot de rivier waar de weg stopte, en we letterlijk zwamdelen (soort combinatie tussen wandelen en zwemmen) tot we een baan bereikten waar we werden opgepikt.


Achteraf gezien bleek de bamboebrug toch nog het minst avontuurlijk van die dag.  Uitgeput maar gelukkig hebben we dan een laatnamiddagtukje gedaan, met enkel genoeg energie om op te staan om te douchen en wat te eten.

Over magic paddestoelen gesproken, volgens ons zit er toch iets raar in die malariapillen hoor want behalve de snel vallende temperaturen (als je indommelt is het 25 maar dan wordt het tegen 's ochtends bijna onder de 10 graden) en ambetante muskietennet, houdden de raarste dromen/nachtmerries ons wakker tegenwoordig. Niet leuk =(

Gisteren was dus de laatste dag in Vang Vieng dus normaal gesproken gingen we tuben, maar omdat iemand zich niet ingesmeerd heeft tijdens het eerste keer tuben, leek het ons slimmer niet de hele dag in de volle zon door te brengen. Jantje toch, khad het nog zo gezegd! =D
Ahum...


Net over de rivier die op een paar honderd meter van ons guesthouse ligt, staat er een bordje: "Luci Cave here ->", dus dachten we dit alvast eens te volgen, een cave ligt immers niet in de volle zon, he.  Voor we het wisten waren we anderhalf uur aan 't stappen tot we plots voor de eerste keer tegenliggers tegen kwamen die ons vertelden dat het nog een klein kwartiertje wandelen was tot de grot.  Een klein uur later beseften we dat er geen grot was die deze moordende tocht waard was, en zijn we maar terug gekeerd.
Opnieuw tegenliggers, deze keer met de vraag of wij die "big poisenous snake" al tegen gekomen waren.  Say whoooooot?
We weten niet of ze het meenden, of zij misschien zelf in de maling waren genomen, of het serieus was, maar onze terugtocht had maar 1 gespreksonderwerp: wie moet er voorop lopen?




Eigenlijk dus een beetje een baaltocht, en aangezien de bus naar Laung Prabang enkele uren later zou vertrekken hebben we maar wat gekuierd en met bewondering naar de energie van iedereen rond ons gekeken.

Helemaal klaar met dit anders wel practhtige stadje, kwamen we helemaal gepakt en gezakt aan het busstationneke waar iemand met een verwelkomende glimlach ons tegemoed kwam en in haar vriendelijkste Engels vertelde: "No bus".
Say whooooooot?
Blijkbaar is er vier dagen geleden, jawel VIER dagen geleden, een ongeval gebeurd op de enige weg van Vang Vieng naar de bewoonde wereld.  We hadden hier eergisteren al van gehoord, maar dachten en waren ook bij het boeken van ons busticket verzekerd dat alles nu opgelost is.  Maar ja...
"No bus".
"Maybe day after tomorrow better".

Dat is balen.

We hadden het hier echt wel gehad, maar soit blijkbaar zitten we hier nog minimum twee dagen echt vast, dus besloten we om er het beste van te maken.

Vandaag met volle moed fietsen gehuurd in hetzelfde verhuurkantoortje dat ons de bustickets verlapt en dan terugbetaald had, met gratis (handgetekende) kaart van de streek en de belofte dat het uitstekende fietsen zijn en dat het een aangename en vlotte rit is naar de "blue lagoon", een helder blauw meer een 7tal kilometer in de bergen.
Nog geen kilometer verder, waren we met de fiets aan de hand door het water aan het ploegen, om dan aan een weggetje uit te komen dat volledig uit losliggende rotsblokken en kiezels bestaat.

Dat is balen.

40 minuten na afreis stonden we de fietsen terug in te leveren, en hebben we besloten dat de "Aussie bar" op dit moment meer te bieden had dan de "blue lagoon".  Daar geleerd dat de weg waar het ongeval zich vier dagen geleden heeft plaatgevonden hoogstwaarschijnlijk ook vier dagen geleden is vrijgemaakt, dus dat we beter eens bij een andere busmaatschappij ons licht opstaken.  En jawel hoor, drie minuten later hadden we nieuwe tickets richting out-of-here, morgenochtend 9u vertrekken we dus.

Met vernieuwde moed (na enkele tegenvallers) gingen we dit dan ook vieren door nog snel even de zonnige middag in de tubes door te brengen.
Pro tip: om 18u wordt het hier donker, maar om 16u verdwijnt de zon wel al regelmatig achter de bergtoppen.  Met andere woorden, het was een koude afvaart.

Dat is balen.

Wel weer een sterk staaltje Laotiaans Engels: "Please, no underwear when returning tube".  OKEY!

Ach, maar weet je, de tweede helft van deze blogpost hebben we misschien wat zitten zagen over ons baalleven hier, en dan hebben we het nog niet over ons verschikkelijk slechte lunch en avondmaal gehad, maar het blijft eigenlijk wel elke dag lachen, genieten van elkaar, van het warme weer, de leuke mensjes en de mooie omgeving hoor!  Je kent ons he =)

Trouwens, altijd leuk om ook van het thuisfront te horen.  Wat balen voor Hanneke ivm stageplaats, hopelijk komt het toch nog allemaal goed.  Dikke knuffel aan ons Mojotje en katjes, twee plakkers voor ons mamatjes, en ook voor Chrisje natuurlijk, een extra zonnestraaltje voor Noa en broer/zus, we nemen een klein kippetje mee voor papz (geen schaapjes te vinden) een puppytje voor Paulleke, een goei fles rijstwijn voor papa, beide broers mogen iets kiezen onder de honderdduizend kip (of gewoon een stevige knuffel) en een klein monniksje voor Mientje en Maarten, met andere woorden, we zien jullie allemaal graag en missen jullie echt wel.

Dikke zoen,


de sloebers.


 PS: morgen waarschijnelijk (hopelijk) geen blogpost wegens rit naar Luang Prabang en hotel zoeken en zo...  See you!


5 opmerkingen:

  1. Shit jong. Hier ook wat meegemaakt. Kom ik vrijdag op school en staat de hele boel daar op zijn kop. Bleek dat er een bus die leerlingen moest komen ophalen in de kerk was gereden. Nu was dat op zich niet zo'n probleem. Geen ouders of kinderen in de buurt op dat moment en Jozef en Maria in de kerststal waren beetje uit hun bed gepoefd maar al bij al ongedeerd. Kwestie was om de bus uit de kerk te krijgen. Jozef stelde voor om een kabel aan de trekhaak van de bus te hangen en met alle kinderen te gaan trekken. Kinderen genoeg en ze beleefden nog eens wat maar enkele van onze saaiste pieten vonden dat geen goed idee. De losers. Dan maar naar de pechdienst gebeld. De mannen kwamen tamelijk vlug en het bleken twee Polen te zijn die hier werk gevonden hadden als wrakophalers. Van opleiding waren ze echter beenhouwers zodat ze wellicht beter als ambulancier hadden gesolliciteerd. Dat kwam dan enigszins in de buurt van hun vroegere werk maar soit, ze deden waarvoor ze gekomen waren en sleepten de bus uit de kerk. Bij nader inzien bleek daardoor een gat te zijn ontstaan in het portaal van de kerk en kwam er een soort van grot te voorschijn waar niemand het bestaan van af wist. We haalden er een lantaarn bij om te kijken hoe diep het was en voor we het wisten lagen we met tweeën plat op onze buik op de bodem van de grot. Was meer een soort kapel maar dan met een soort groene soort smurrie op de grond. Beetje beducht voor ratten of ander ongedierte schenen we in het rond en zagen een lange gang waarin een kleine ventje op ons stond te wachten. Tergend langzaam deed hij zijn mond open en zei met een kleverige stem : "kwart voor zeven. Tijd om op te staan." Gelukkig laatste werkdag en daarna dringend eens uitslapen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. è moa zèg
    het is heus niet uit leedvermaak maar soms moet ik gieren van het lachen als ik jullie laatste blogversie( deel 5)lees
    ik kan me voorstellen dat jullie een baalgevoel hebben, maar als je dat hier leest in de stijl die jullie hanteren, dan lig je achterover
    jan, je hebt zelfs nog teveel slips meegenomen, zeker nu " no underwear" tot de standaard behoort in laos.
    moet zeer avontuurlijk zijn om dat allemaal mee te maken en ik kan me best voorstellen dat teveel baalgevoel op korte tijd aanstekelijk kan werken,maar dan in eerder negatieve zin...

    maar..... goeie moed: "yes, bus tomorrow"

    bij ons is het het hier " rain, tomorrow and wind, heavy wind"
    't is ook iets, niet dat het ons morgen deert, want we gaan wat klussen bij ons hannes( afwerken van de keuken enz....)
    and the day after tomorrow: "yes, rain... again"
    en dan zijn we niet meer aan het klussen

    kunnen we jullie blogs lezen, maar dan met minder baalgevoel toch voor jullie...

    maandag moeten we dan een beetje weinig kerstshoppen, papa loopt nu al ambetant denk ik
    naar oma gaan aperitieven
    kerstmis zelf komen lot, maarten , hannes en noa
    en voor de rest zien we dan wel weer, we zijn weer hondenvrij, wat weeral een beetje meer rust brengt, alhoewel we zeker niet kunnen klagen: ons arthas is een keppezoeteke( is momenteel lustig hondenbrokken aan het knabbelen)

    tot blogs, dikke knuffels
    chris

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hei mijn keppen,
    wat zalig om jullie avonturen te lezen, alhoewel ik regelmatig mijn hart blijf vasthouden als ik jullie soms hachelijke situaties lees!!!Wel heel leuk geschreven hoor broere. Als je je job bij Centric nie meer ziet zitten , kun je nog ne echte schrijver worden!!! De fotookes zijn schattig om te zien, ik zie jullie echt bezig!!! En 'k begrijp dat sommige situaties echt om van te balen zijn hoor keppen maar hier was het nog meer om te balen denk ik: de laatste schooldagen waren vreselijk vermoeiend, de kinderen berelastig en het weer vuil, vies... echt klote!!!! Vanavond is voor ons eindelijk vakantie aangebroken, morgen vertrekken we naar ons buitenverblijfje in Brugge, sleutel ophalen bij Hanneke van 't huisje en van de auto; alhoewel ons Hanneke de auto o zo graag wil houden... de max vindt hij, maar doordat we vrij veel zullen moeten weg en weer rijden want er vallen nog veel boodschappen te doen voor de Kerst- en eindejaarsdagen zullen we toch een weekje de auto ruilen. ) Hanneke zal morgen samen met papa en Chris de studio wat verder afwerken! Ben al benieuwd hoe Mojotje zal reageren!! Enkele serieuse wandelingen liggen in 't verschiet!!
    Alle keppekes, 'k hoop dat jullie dus morgen met de bus kunnen verder trekken, op weg naar 't volgend avontuur!!! Zie al weer uit naar de vervolgroman!! Hopelijks krijgen we nog wat leesvoer van jullie voor de Kerstdagen , 'k zal jullie wel heel erg missen, eerste keer in ons leven dat de eindejaarsfeesten zonder jullie doorgaan...!!!Ginder bij jullie is er waarschijnlijk een andere jaartelling, dus waarschijnlijk geen nieuwjaarsperiode voor jullie???? Allee, ben blij dat de wereld vandaag niet vergaan is want jullie hebben nog drie vierde van jullie reisje voor de boeg... bah... zo lang nog!!!! Dus nog ne keer ne ferme knuffel, en love you both so very very much!!! Be carefull hé xxxxxxxxxxxxxxxxx Pauleke en moekie en volgende keer een pootje van jullie Mojootje erbij!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. hey Kundry en Jan, zoals je reeds weet is het hier saai en donker, de kerstdagen komen eraan. Eerst deze avond kerstconcert in Sijsele. Zondag concert in Koekelare, ik weet weer wat gedaan in het weekend. Zoals gewoonlijk zijn er weer problemen op mijn werk, voor de rest alles in orde. Waarschijnlijk zijn jullie nu op weg naar een nieuw avontuur,ik kijk er naar uit. Hopelijk zijn er geen valpartijen meer en blijft je fototoestel in orde, want hier jullie avonturen lezen vinden wij prachtig. Moest je weten hoeveel ik de vorige dagen gekeken heb op de blog of er al iets nieuw was, papa zei me dat ik er nerveus liep en dat in onze tijd.... Je weet wel ? Heb nog een berichtje naar Hannes gestuurd om te weten hoe het met Mojo en de poesjes was. Geniet maar verder en tot het volgend schrijven. Je mama en pa

    BeantwoordenVerwijderen